Het Mentor Café

#05 Reputatie Is Als Een Boom In Je Achtertuin

August 22, 2021 Hans Ruinemans, Wilma Out Season 1 Episode 5
Het Mentor Café
#05 Reputatie Is Als Een Boom In Je Achtertuin
Show Notes Transcript

Podcast 5 gaat over Reputatie. Reputatie is het beeld dat anderen van jou hebben. Een beeld dat niet zomaar ontstaat en dat aan verandering onderhevig is. Al die mensen die dat beeld van jou hebben, die zijn echt niet gek.

Reputatie is cruciaal. Zelfs als je een veerkrachtig zelfbeeld hebt en een loyaal netwerk, dan nog heb je en goeie reputatie nodig.  En ook dan heeft het onderhoud nodig. Verzorg je reputatie alsof het een riante boom is in je achtertuin. Een stevige, goed gewortelde eik.

Over reputatie en alles wat daarbij komt kijken spreekt Wilma Out met Hans Ruinemans, boardroom monk.

Abonneer je op de podcast van Het Mentor Café.
Meer info op www.businesstales.com

Support the show

Podcast #05 Script Reputatie
Het Mentor Café

Wilma: Mensen weten dat je moet leven met je reputatie. Mensen weten niet dat ook kunt leven zonder je reputatie. Dit is een quote uit de stokoude doos, namelijk van Confucius. En in deze podcast - onze 5e alweer - zal ik Hans Ruinemans, boardroom monk, bevragen over reputati… en over het leven zonder je reputatie, zoals Confucius zegt. Kan dat wel, is mijn vraag. Want heeft niet iedereen een reputatie…? Het is best een aardige dag vandaag, de zon is flauw, maar hij schijnt tenminste. Wie ook schijnt, dat is Hans. 

Hans: Nou, dat moeten we nog zien.

W: De luisteraar ziet jou niet. Ik wel. Dat is goed voor mijn reputatie. 

H: We beseffen allemaal dat je een bepaalde reputatie nodig hebt in het leven. Hoe die reputatie is, dat is afhankelijk van je sociale status, je omgeving, je verwachtingen en je taak of opdracht. 

W: In de gevangenis heb je een andere reputatie nodig dan in de kerk. 

H: Ja, dus je reputatie is omgevings-afhankelijk. Ik sprak eens met Dieter, een Duitse drugssmokkelaar die gepakt werd in Australië en daar z’n gevangenisstraf had uitgezeten. Hij kwam terug is in een hele gevaarlijke gevangeins, maar de grootste boef daar hoorde dat hij kok was geweest. En Dieter kon geweldig pizza’s bakken en daar hield die O.G., die maffiabaas enorm van. Zo overleefde hij die situatie. Reputatie is context-afhankelijk. Je moet er zelf aan werken. Als het allemaal goed gaat, dan werk je eraan zoals je bent en heb je intussen oog voor wat je nodig hebt. Je reputatie sluit aan bij je - tussen accolades - ‘zijn’. 

W: Je bent niet voor niks iemand in de gevangenis of iemand in de kerk. 

H: Of iemand in een directiekamer, of boardroom. Daar kom ik vaak.

W: Om maar een contrast te noemen. Hoewel…

H: Ja, hoewel… Maar hoe dan ook: een stevige reputatie - of dat nou gaat over je bedrijf of over jezelf - geeft toegang tot de beste kansen. En een beroerde reputatie kan dat dwarsbomen. 

W: Als we inzoomen op de persoonlijke reputatie: iemand met een goede reputatie wordt vaak uitgenodigd voor etentjes en evenementen en krijgt veel voor elkaar. 

H: Ja. Ik lunchte eens in Den Haag met een grote investeerder, die ook nog honorair consul was. Er kwamen steeds mensen naar ons tafeltje om kort iets aan hem te vragen of met hem te bespreken. Tijdens die ene lunch werd hij twee keer uitgenodigd ergens langs te komen. Zakelijk gezien opent een goede reputatie deuren naar fantastische kansen en ongehinderde toegang tot het ideale klantenbestand. Sterker nog: Een goede zakelijke reputatie is het allerbelangrijkste aspect van je bedrijf. Het heeft invloed op alles, van het aantal volgers op sociale media tot de ideale bedrijfsresultaten. 

https://youtu.be/VmxjW-gKz6E (song Shawn Mendes)

W: Dit is muziek van Shawn Mendes. De tekst is zo simpel dat ik veronderstel dat ik dat ook kan.

H: Zingen?

W: Schrijven! Ik kan niet zingen en daar begrijp ik niks van.

H: Was jij niet ooit speciaal gevraagd voor een zangkoor?

W: Zeker. Ja. De Valse Kraaien. De luisteraar denk dat dit een grap is. Maar nee.

H: Laten we bij het onderwerp blijven.  

W: Goed idee. Anders krijgen wij een slechte reputatie. 

H: Of een slechte recensie. 

W: Als je heel lang nadenkt over het woord Reputatie, dan krijgt het iets geheimzinnigs. Het is er wel, maar je ziet het niet. 

H: Het is ongrijpbaar, maar het resultaat is natuurlijk concreet. Het is ’t verschil tussen wel aanwezig zijn en niet aanwezig zijn. Er is wel meer in het leven ongrijpbaar, en juist het ongrijpbare is belangrijk. Denk aan zoiets als je mindset. Je drive om iets te bereiken. Creativiteit. Verantwoordelijkheidsgevoel. Allemaal ongrijpbaar en allemaal beslissend. 

W: En de liefde. 

H: Ja, inderdaad. Terug naar reputatie. Het is het beeld dat anderen van jou hebben. Een beeld dat niet zomaar ontstaat en dat aan verandering onderhevig is. Al die mensen die dat beeld van jou hebben, die zijn echt niet gek. 

W: O nee? Ik twijfel heel vaak aan het gezonde verstand van mijn medemens.

H: Door de bank genomen is zo ongeveer 10 à 12 procent van de volwassenen inderdaad van lotje getikt. Dat schijnt al eeuwenlang een vast gegeven te zijn. Wereldwijd. Ik zal het wat milder zeggen: 10 à 12 procent is niet in staat om een afgewogen oordeel te vormen. Dat is nooit anders geweest en dat zal vermoedelijk nooit anders worden.

W: De overige 89 tot 90 procent is lang niet gek, zeg je, en…?

H: …en die mensen voelen dus aan of je reputatie matcht met wie je ook echt bent. En dan hebben we het over congruent zijn. Kijk naar een voorbeeld op corporate niveau naar Tata Steel. Dat bedrijf probeert een beeld te creëren van een sociaal betrokken onderneming met mededogen voor de omwonenden, maar geen mens trapt daarin.

W: Reputatie is het beeld dat anderen van jou hebben. Maar als het beeld te ver verwijderd is van wie je werkelijk bent, dan wordt dat gezien. Gevoeld. 

H: Zo is het, behalve door die 10 a 12 procent die niet in staat is een afgewogen oordeel te vormen. 

W: De gekkies.

H: De gekkies. 

Daarnaast: je hebt wel invloed op je reputatie, maar totaal geen controle. 

W: Je kunt het dus beïnvloeden, als je dat wilt. Nu begon ik deze podcast over de uitspraak van Confucius dat je ook kunt leven zonder reputatie. Ik vroeg me af of dat kan. Of je ook geen reputatie kan hebben. 

H: Ja, nou, de filosoof Confucius spreek ik natuurlijk niet tegen. Hij was niet de eerste de beste. Ik vermoed dat dit een soort van cryptische uitspraak is geweest. Je kunt in mijn mening inderdaad niet... geen reputatie hebben. Dan ben je toch nog de persoon die totaal onopvallend leeft, en dat is ook een reputatie. 

W: We hebben invloed op onze reputatie, maar geen controle. En een reputatie die niet samenvalt met wie we werkelijk zijn, die wordt gevoeld. 

H: Je komt dan over als ongeloofwaardig en dat is schadelijker dan een bedenkelijke reputatie. Een goeie reputatie is belangrijk voor het verloop van je leven. Maar met een bedenkelijke reputatie rol je wel door. Er is altijd iemand die dat charmant vindt.

W: Maar met een mismatch is het lastiger verder leven. 

H: Mensen voelen zich belazerd als het beeld – waarop jezelf invloed hebt  – als dat afwijkt van de feiten of de handelingen. Als je ongeloofwaardig bent. Kijk naar Sywert van Lienden. Vermoedelijk komt dat in Nederland nooit meer goed met Sywert. 

W: Dat is allemaal nogal wat. Wat zou jij Sywert aanraden?

H: Sja, hij heeft het zichzelf onmogelijk gemaakt in Nederland. Ik zou hem aanraden naar Amerika te verhuizen. Hoeveel heeft-ie ook alweer gecasht? 9 miljoen. Dan tel je in Amerika wel mee. 

W: In het land van de mensen met geld, voor de mensen met geld. 

H: Amerika is een dollar-cratie. Wie de dollars heeft, die heeft de macht. Nederlanders hebben over het algemeen alleen bewondering voor mensen met geld  als die mensen dat geld op eigen kracht hebben vergaard. Denk aan Marcel Boekhoorn met z’n deal van 1.1 miljard en - kom hoe heet-ie - die Oerlemans.

W: Reinout.

H: Reinout inderdaad. Nu terug naar de uitspraak van Confucius. Reputatie is cruciaal. Zelfs als je een veerkrachtig zelfbeeld hebt en een loyaal netwerk, dan nog heb je en goeie reputatie nodig. En ook dan heeft het onderhoud nodig. Verzorg je reputatie alsof het een boom is in je achtertuin. Een stevige, goedgewortelde eik of een – hoe heet zo’n boom, zo’n boom die heel snel groeit…

W: Een populier. 

H: Is die niet ook heel gevoelig voor ziektes?

W: Dat weet ik niet. Ze waaien wel snel om, dacht ik. 

H: Nou, daar heb je het al. Het is moeilijk om je vrienden te houden als je verdacht wordt van een frauduleus handelen.

W: En zakelijk gezien kun je je bedrijf wel opdoeken als je klanten denken dat je hen oplicht. 

H: Dit gezegd hebbende: Het wordt wat discutabel als jij je reputatie nodig hebt voor je eigenwaarde. En sterker: je bent zwaar de pineut als je eigenwaarde er tegelijkertijd met je reputatie aangaat. Ik denk dat Confucius dat bedoelde met… hoe zei je dat ook alweer?

W: Mensen weten niet dat ze ook kunnen leven zonder reputatie.

H: Precies. Ik heb eens een wetenschappelijk boek gelezen waarin wordt beschreven dat een beschadigde reputatie bij mensen leidt tot een reflexmatige dwang tot zelfbescherming. De meeste mensen zien een aanval op hun reputatie als een persoonlijke aanval. Ze gaan zich verdedigen. Ze trekken zich terug. Ze zijn verongelijkt. En stellen zich daarmee eigenlijk extreem kwetsbaar op. Terwijl de aanval zelden persoonlijk is. Het verdedigen van jezelf - van je waarden – of: het beschermen van je reputatie, dat remt de ruimte om naar oplossingen te zoeken. 

W: Je bent zo druk met je verdediging dat je geen tijd hebt om jezelf te herpakken. 

H: …en om je eigen fouten te zien. En om die toe te geven. 

 https://youtu.be/qKCA4RtpGnw  (Song Bon Jovi, cover, title: It’s my life)

W: De strijd om het leven te leiden dat het beste bij je past is van alle tijden. Confucius zegt ook dat je onderscheid moet maken tussen een aanval op je reputatie en de aanval op je persoon. 

H: Ik ben geen Confusius-kenner. Maar elke aanval is feitelijk gericht op de reputatie. Niet op de persoon. Het is goed om je dat te realiseren. Tenzij je als persoon te ver afstaat van je reputatie. Zoals bij Sywert. Dan ben je als persoon het haasje. 

W: Kun je het beeldender beschrijven?

H: Zie je reputatie als een slakkenhuis. Daarbinnen zit je persoonlijkheid. De slak. Als er een aanval is, dan vangt het slakkenhuis – de reputatie – dat wel op. Dat is niet het geval als de slak het slakkenhuis allang verlaten heeft. De reputatie en de slak zijn geen eenheid meer. Dan is de slak – inmiddels een soort naaktslak – de pineut. 

W: Ah. Ja. Een aanval kan ook zo zwaar zijn dat het slakkenhuis aan gruzelementen is.

H: Ja, het lijkt heel wat, maar reputatie is broos. In tegenstelling tot een slakkenhuis kan het weer goed komen met de reputatie. 

W: Het helpt dus als je de aanval ziet als een aanval op je reputatie. 

H: Zeker. Een vriend van mij lag jarenlang in de clinch met zijn buurvrouw. Heel klassiek: het ging om een stuk van zijn grond. De buurvrouw meende dat het haar grond was en spande een rechtszaak aan.  

W: Typisch een Rijdend Rechtertje.

H: Nou wel meer dan een Rijdende Rechter, de rechtzaak kostte in totaal 75 duizend euro. Het spel werd uitermate vals gespeeld door de buurvrouw. De vriend won glansrijk, uiteindelijk moest de buurvrouw grond aan hem afstaan…

W: Maar de verhoudingen waren verpest…

H: dat zou je denken. De vriend probeerde het te zien als niet-persoonlijk. Zowel van hem als van haar. Het ging uiteindelijk om de grond. Er moest wat tijd overheen gaan, maar ze hebben het bijgelegd. De reputatie van de buurvrouw is beschadigd, maar dat herstelt zich wel weer, er is in ieder geval geen strijd meer.

W: En wel een hek? 

H: 2 meter hoog. Meteen vol met groene planten.

W: Nu terug naar Confucius…

H: Confucius zegt eigenlijk dat je kunt leven zonder je veel aan te trekken van je reputatie. De voorwaarde is dat je reputatie om je heen zit als een huis.

W: En daarvoor moet je zorgen dat je reputatie niet afwijkt van wie je bent.

H: Een goede reputatie zou geen doel op zich moeten zijn, maar eerder het resultaat van wie je bent. Je kunt dan onbevangen leven en werken zoals je wilt. Je wordt beschermd door je reputatie. 

W: Dank je wel, Hans. En jou bedank ik ook, luisteraar. Meer informatie over Hans Ruinemans kun je vinden op Linkedin. Je doet ons een groot plezier door je te abonneren op Het Mentor Café, de naam van onze podcast. Tot de volgende keer, tot de volgende podcast.


Meer podcasts beluisteren?
www.businesstales.com/podcasts

Een korte belafspraak maken met Hans Ruinemans?
www.businesstales.com/Hans

Een klein compliment geven aan deze podcast-serie?
https://www.BuyMeACoffee.com/HetMentorCafe