Het Mentor Café

#14 Ondernemen & Gezondheid

October 05, 2021 Hans Ruinemans, Wilma Out Season 1 Episode 14
Het Mentor Café
#14 Ondernemen & Gezondheid
Show Notes Transcript

#14 Ondernemen & Gezondheid 

Om ondernemer te zijn moet je een beetje een tegendraads karakter hebben. 

Je kunt niet van nature lui zijn. Je moet verlangen naar zoiets als autonomie. En je moet gedisciplineerd zijn.  

Met je karakter maak je je onderneming. Oké, en met wat geluk. Dat ook. Maar toch vooral met je karakter. 

Maar  wat doet ondernemerschap eigenlijk met je gezondheid. Met je fysieke staat. En met je psyche. Zijn de omstandigheden waaronder jij je werk uitvoert wel optimaal.

En wanneer is ondernemen niet meer goed voor je gezondheid? 

Luister mee in Het Mentor Café.

Alle podcasts luisteren? www.businesstales.com/podcasts

Korte kennismaking? Bel-afspraak via www.businesstales.com/Hans

De voice over van de intro is van Elmer de Winter.

Support the show

Het Mentor Café
Podcast #14
Ondernemerschap en gezondheid.

W = Wilma Out
H = Hans Ruinemans

W: Om ondernemer te zijn moet je een beetje een beetje een tegendraads karakter hebben. Je kunt niet van nature lui zijn. Je moet verlangen naar zoiets als autonomie. En je moet gedisciplineerd zijn. Met je karakter maak je je onderneming. Oké, en met wat geluk. Dat ook. Maar toch vooral met je karakter. Maar wat doet ondernemerschap eigenlijk met je gezondheid. Met je fysieke staat. En met je psyche. Zijn de omstandigheden waaronder jij je werk uitvoert wel optimaal. Wanneer is ondernemen niet meer goed voor je gezondheid. Deze vraag stel ik vandaag aan Hans Ruinemans, boardroom monk. Dit is onze 14e podcast, luisteraar. Buiten is het donker. Binnen is het licht lelijk blauw. Dat krijg je van al die schermen. Niet goed voor je melatonine-aanmaak. Trouwens. Toch, Hans?

H:Inderdaad. Blauw licht verstoort je bioritme. Hoewel dat voor mij niet geldt. Ik zou prima slapen met mijn beeldscherm als hoofdkussen. Je vraag was wanneer is ondernemerschap niet meer goed voor je gezondheid. Voor ondernemerschap en gezondheid is weinig aandacht. Er zijn wel onderzoeken geweest, en er zijn dus rapporten. Ik heb daar ooit weleens iets over gelezen. Maar het meeste daarover weet ik toch wel uit de praktijk. Allereerst wil ik gezegd hebben dat het thema gezondheid in relatie tot ondernemerschap natuurlijk iets is van de laatste 20, 30 jaar. Ondernemerschap zoals wij dat nu kennen heeft een lange weg afgelegd. Van veel zelfstandige ambachtsmensen denk aan boeren, smederijen, kruideniers naar veel arbeiders die dan weer compleet uitgebuit werden in mijnen en fabrieken en dan weer eens een periode waarin arbeiders beschermd werden door allerlei wetgevingen economische voorspoed waar ondernemers door groeiden en daarna de crisis van de jaren 08 en verder. De situatie van nu is totaal anders. Zóveel zelfstandige ondernemers, in zóveel gedaantes. Het kan niet zo zijn dat iedereen dat ondernemers-DNA in zich heeft en dat is ook niet zo.

W: Ik kijk nu ook naar mijzelf. Ik ben een ondernemer, maar het echte zuivere ondernemers-DNA heb ik niet.

H: Een behoorlijke onderneming vanaf de grond opbouwen is niet gemakkelijk. Heel veel ondernemers die ik ken, die kunnen niets anders. Die zijn ondernemer vanaf de zandbak en vinden het helemaal geen goed idee om bij een werkgever aan de slag te gaan. Voor veel anderen komt het ondernemerschap als een goed moment je kunt ook zeggen: als een alternatief omdat de baan gestopt is. Je zei al dat succesvol ondernemen en ik leg bewust de nadruk op het bijvoeglijk naamwoord ‘succesvol’ maar je zei dus dat succesvol ondernemen afhangt van je psyche. Ben je een doorzetter. Hou je van autonomie. Kun je jezelf zo nu en dan beheersen. De beloning uitstellen niet direct een Porsche, maar een hele lange tijd een Volkswagen Polo.

W: Je moet ook de drive hebben om de beste te willen zijn.

H: En om terug te komen bij je vraag in het begin. De vraag was wanneer is ondernemerschap niet goed meer voor je gezondheid. Wat vaak vergeten wordt, is dat de ondernemer ook gewoon een in de basis goede gezondheid moet hebben. Een goede geestelijke gezondheid en een goed fysiek gestel.Ik kan je zeggen: bij heel veel ondernemers zit dat goed. Dat komt natuurlijk ook door dat karakter. De discipline. Het ondernemers-DNA. Dat helpt bij de gezondheid. Bij weer een heel groot deel van de ondernemers kan die gezondheid stukken beter en ik ontmoet ook mensen bij wie de gezondheid gewoon niet op orde is.

W: Waar blijkt dat uit?

H: Soms is het gewoon te zien. Vermoeid. Slechte huidskleur. Overgewicht. Kwalen. In de meeste gevallen komen ze bij mij vanwege mentale issues.

W: Zijn dat altijd startende ondernemers?

H: Nee, helemaal niet altijd. Alles komt voor. Maar relatieve starters zie ik inderdaad regelmatig. Startende ondernemers worden natuurlijk geconfronteerd met veel onzekerheden, met een hoge werkdruk, met lange werktijden, langer dan ze gewend zijn met een wankele financiële basis en met de onmogelijkheid om uit te kunnen zieken.

W: Toch geven ondernemers meestal aan - in artikelen in de krant lees je dat dan – dat ze gelukkiger zijn met hun onderneming dan dat ze waren als werknemer.

H: Dat klopt. In een enkel geval denk ik dat een sociaal gewenst antwoord is. Maar laten we ervan uitgaan dat het ’t echte antwoord is. De andere kant van het ondernemerschap is natuurlijk dat de geestelijke en lichamelijke belasting veel groter is.

W: Veel groter dan die van een werknemer.

H: Inderdaad. Heel vaak is het een onderhuidse kwestie. Het ondernemerschap is leuk en boeiend, en zo wordt het ook ervaren maar tegelijkertijd zijn er altijd veel momenten waarop het tegenzit en zekerheid heb je als ondernemer maar zelden. En dat duurt nooit lang.

W: Eigenlijk hebben we het dan over voortdurende stress.

H: We hebben het dan over de gevolgen van voortdurende en niet aflatende stress.

W: Stress is een verzamelnaam, dacht ik. Klopt dat?

H: Stress is een verzamelnaam voor alles waarvan je hartslag en je bloeddruk omhoogschieten, en waarvan je ademhaling oppervlakkig wordt en waarvan je waarneming verandert. En je spieren zich aanspannen. En waardoor extra hormonen vrijkomen. Noem de ellende maar op. Stress moet niet te lang duren.

W: Onbegrip en eenzaamheid kunnen ook een grote rol spelen.

H: Zeker. En gebrek aan steun en begrip. Je kunt nachten wakker liggen van debiteuren die maar niet betalen, in een vorige podcast hadden we het daar over. Je partner zegt: Ah joh. Ze betalen heus wel. Maar daar heb je niks aan, als tobbende ondernemer.

(Muziek, pay me my money down)

H: Werken maakt gelukkig. Maar ‘werk’ heeft het ook in zich om juist een loodzware belasting te worden. Ik zei het al.

W: Om het leven grondig te verpesten.

H: Maar er is een groot verschil tussen ondernemers die zelf gekozen hebben voor het ondernemerschap. Gewoon omdat het in hun karakter ligt. In hun aard. Omdat ze over de eigenschappen beschikten die jij noemde. Plus nog avontuurlijk, flexibel en gek op hun vak of expertise.

W: Tussen de ondernemers die het ondernemerschap aangaan als enig overgebleven alternatief.

H: Ja, precies. Dat is andere koek.

W: Mocht het zo zijn dat een luisteraar zichzelf daarin herkent in dat alternatief moet die zich dan nu maar direct melden bij het UWV?

H: Nee. Er hoeft niks aan de hand te zijn. Succes is altijd mogelijk. Ze moeten wel veel kritischer voor zichzelf zorgen. Naar zichzelf kijken. En hulp en ondersteuning vragen. Dat is echt heel belangrijk.

W: Er kan van alles gebeuren ondernemers kunnen ook zonder werk komen te zitten.

H: Dat klopt Ze kunnen ziek worden of kijk naar de economische effecten van corona het werk kan stilvallen. En dan wordt de ondernemer harder gepakt dan de werknemer. De ondernemer die niet kan of mag ondernemen die niet aan het werk kan of die grote verliezen lijdt die heeft het zwaar.

W: Ook dan ben je beter af als je het ondernemers-DNA hebt.

H: Zo is het. Je zei zojuist al dat je als ondernemer moet verlangen naar autonomie. Autonomie is inderdaad een factor van geluk. Of om maar even uit die happiness-trend hasthtag ‘geluk’ te stappen autonomie doet een mens goed. In mijn opinie komt de autonomie in het ondernemerschap in het huidige ondernemerschap vaak onder druk te staan. Autonomie is in de gevarenzone.

W: Is er minder autonomie voor de ondernemer?

H: Zeker. Nog een keer kom ik terug op een eerdere podcast. Die over het betaalfatsoen. Ik zal dat allemaal niet herhalen, maar een afhankelijke houding ten aanzien van je debiteuren staat haaks op autonomie. Daarnaast de ondernemer is dan wel geen slaaf sorry voor het woord, ik doe niet aan woordpolitiek geen slaaf dus van een werkgever. Maar in heel veel gevallen wel bijna een ‘tot slaaf gemaakte’ van de digitalisering. Sociale media waarop berichten gepost worden, e-mails die binnenkomen, wat denk je van WhatsApp. De ondernemer is continu bereikbaar en is vrijwel geen moment los van werk.

W: Terwijl je je van tijd tot tijd moet ontspannen.

H: Mijn vader had een camping. Van Pasen tot ver in oktober was het keihard werken. Gewoon zestien uur per dag, 7 dagen per week. En dat zo’n 6, 7 maanden lang. Maar daarna, van oktober tot april, was het doodstil. Oke, hij timmerde in die periode vakantiehuisjes en repareerde de speeltoestellen. Maar dat sloeg-ie rustig een week over. De inspanning werd afgewisseld met ontspanning. Hij wist waar-ie naartoe werkte. Naar de pauze in de wintermaanden.

W: En nu staat ‘eigen baas zijn’ voor doorlopen en voortdurend doorwerken, zonder ontspanning.

H: Stress  het verzamelwoord stress dat is sluipend. Het is stiekem en onderhuids. Zelfs het negatieve copingsgedrag zie je bij jezelf niet.

W: Het negatieve copingsgedrag? Ik dacht dat coping altijd negatief was.

H: Nee. Coping is de manier waarop een mens met spanning omgaat. Je kunt het afreageren noemen, of afleiden. Of compensatie. Negatief is natuurlijk dat je gaat drinken, roken, snuiven, overmatig sporten, gokken, liegen, vreemdgaan. Maar het kan ook positief: lezen, een extra studie, verdiepen in filosofie, naar het voetbal, kickboksen, hardlopen, mediteren, met de kinderen mee naar hockey.

W: Lego’en.

H: waarom niet. Ondernemers beschikken idealiter over alles wat je bij het begin van deze podcast opnoemde. Wat was het ook alweer?

W: Een beetje een tegendraads actief gedisciplineerd en je moet verlangen naar autonomie…

H: Precies.

https://youtu.be/wVeItF7yi9g (Song LIFE OF AN ENTREPRENEUR)

H: Nu moet je als ondernemer terug kunnen vallen op jouw eigen hulpbronnen.

W: Hulpbronnen?

H: Ja, je hulpbronnen. Die zijn materieel, sociaal, fysiek en psychologisch. Met de hulpbronnen ben je beter in staat om de stress te baas te blijven. En dus: om je welzijn als ondernemer vast te houden. Waardoor je slagingskansen groter zijn. Op je hulpbron kun je terugvallen.

W: Materieel, sociaal, fysiek en psychologisch.

H: Inderdaad. Materieel, sociaal, fysiek en psychologisch. Je hulpbronnen moeten in orde zijn. Een materiele hulpbron is je concrete werkomgeving. Die omgeving moet goed zijn. Geen sombere zolderkamer om in te werken, geen verkeerde stoel. Een goede computer, laptop, telefoon, auto. Alles. Tot en met de pennen en de perforator waarmee je werkt. Is dat niet in orde, dan moet je daaraan werken. De sociale hulpbron is je netwerk. Ook je partner en je familie vallen daaronder. Met wie kun je praten. Wie zijn je vrienden. Wat zeggen je ouders. Kraken ze je af of denken ze met je mee. Heb je een mentor. Denk daarover na en werk daaraan. Ik organiseer bijvoorbeeld elke week groepsgesprekken met voornamelijk ondernemers. Ik doe korte telefonische consulten. Heel veilig en heel nuttig. Dan heb je nog je fysieke hulpbron. Je moet fit zijn. Sterk. Gezond. Dat betekent dat je sport. Beweegt. Dat betekent dat je je rust neemt. Dat je lang genoeg slaapt. En dat je jezelf op een digitaal dieet zet. Zo ken ik iemand die van 9 uur ’s avonds tot 9 uur ’s ochtends alleen nog maar bereikbaar is op zijn Nokia. Voor familie en als laatste je psychologische hulpbron. Nu zou je kunnen zeggen dat dit alles bij elkaar garant staat voor een goede mentale staat. Maar dat is niet persé het geval. Een ondernemer moet voortdurend aan zichzelf werken. Aan de vorming van zijn of haar karakter. Dat komt omdat alles verandert. Het economische landschap blijf zich aanpassen en alles in jouw sector verandert mee. Daarnaast kan het zijn dat je leven zich diametraal in een andere richting beweegt. Corona verdwijnt naar de achtergrond en op het moment dat je er weer volledig tegenaan kan, kondigt je partner een echtscheiding aan. Of: je bedrijf groeit en je derde kind blijkt gehandicapt. Je moet investeren en je boekhouder gaat er met de poet vandoor. Ik noem maar wat. Ik ben business mentor en ik ben voor heel veel ondernemers een solide psychologische hulpbron gebleken. Maar ik ben niet de enige hulpbron die er bestaat. Je kunt met enige regelmaat naar een psycholoog of naar een sjamaan. Je kunt ook een ervaren ondernemer in je omgeving zoeken waarmee je praat. De psychologische hulpbron is extra belangrijk als je een prima ondernemer bent, je doet het goed, niets op aan te merken maar je bent geen ondernemer vanaf de zandbak. Je bent het geworden als alternatief. Daar is niets verkeerds aan. Maar hou jezelf in de gaten.

W: Voor iedere ondernemer geldt: werk aan jezelf.

H: Zoek op tijd hulp.

W: Dit vind ik een mooie afsluiting. Dank je wel dat je hier was, Hans. Luisteraar, jij ook bedankt. Helaas zal deze overdaad aan blauw licht mij weer uit mijn slaap houden. Wil je meer weten over Hans Ruinemans? Check zijn LinkedIn. Je doet ons een groot plezier door je te abonneren op Het Mentor Café.


Meer podcasts beluisteren?
www.businesstales.com/podcasts

Een korte belafspraak maken met Hans Ruinemans?
www.businesstales.com/Hans

Een klein compliment geven aan deze podcast-serie?
https://www.BuyMeACoffee.com/HetMentorCafe