Het Mentor Café

#15 Bezwijkt onze samenleving onder DOMHEID?

October 12, 2021 Hans Ruinemans, Wilma Out Season 1 Episode 15
Het Mentor Café
#15 Bezwijkt onze samenleving onder DOMHEID?
Show Notes Transcript

Het Mentor Café
Podcast #15           Bezwijkt onze samenleving onder domheid?

Wat stoort, is dat domheid tot norm verheven lijkt. Het afzetten tegen de elite  of je het daar nu wel of niet mee eens bent  is inmiddels doorgeslagen naar: het omarmen van de stomheid.

Mensen met gezond verstand onderschatten altijd de kracht van stupiditeit. De kracht is onzichtbaar. Iedereen wordt zachtjes meegevoerd in de stupiditeit.

Het is zorgelijk dat de stupiditeit bezit neemt van onze maatschappij. Stupiditeit is de grootste vijand van de vooruitgang.

Hoe meer domme mensen, hoe groter de schade. Gezond verstand maakt een logisch geheel een logisch verhaal van onstoffelijke feiten en waarnemingen. Het is voorbij het instinct. 

Instinctmatige stupiditeit zorgt ervoor dat fatsoen vervaagt en geweld normaal wordt.

Het is een vijand waarvan we niet precies weten hoe omvangrijk-ie is, omdat we niet precies weten hoeveel mensen dom zijn. We weten dus ook niet hoe groot de potentiele schade van de idioterie is. Wel dit. Hoe meer domme mensen, hoe groter de schade.

Wat kenmerkt stupiditeit en welk effect heeft het op onze samenleving en op onze bedrijven?
Daarover gaat de 15e podcast.

Luister mee in Het Mentor Café.

Alle podcasts luisteren? www.businesstales.com/podcasts

Tijd voor een korte kennismaking? Bel-afspraak via www.businesstales.com/Hans

De voice over van de intro is van Elmer de Winter.

Support the show

Het Mentor Café
Podcast #15
Bezwijkt onze samenleving onder DOMHEID?

W = Wilma Out
H = Hans Ruinemans

W: “Wat jammer dat jij altijd maar weer aanschopt tegen alles en iedereen die jouw mening niet deelt” schreef onlangs iemand onder een Facebookreactie van mij. Zou dat nou waar zijn? dacht ik even. Maar nee, ik denk niet dat ik dat doe. Ik denk niet dat ik zomaar overal tegenaan schop. Maar ik erger mij. Ik erger mij oprecht groen en geel. Aan de heersende domheid. Die begint mij enorm te irriteren. Ik vraag mij af worden wij dommer? Hoewel ik bang ben voor het antwoord, stel ik deze vraag toch aan Hans Ruinemans, boardroom monk. Buiten is het herfstachtig, binnen zit Hans klaar om het antwoord te geven op mijn vraag: Worden wij heden dommer? 

H: Ha die Wilma. Nou, ik moet denken aan een club die opgericht werd ergens in de vorige eeuw in Groot-Brittannië. Ik weet dat jij er prijs op stelt dat ik Groot-Brittannië zeg, of The UK.

W: Zeg geen Engeland als je Groot-Brittannië bedoelt. 

H: Die club, dat was de Not Terribly Good Club of Great Britain. De toelatingseis was heel simpel: stupiditeit. Je moest dom zijn. Nou ja, ‘dom’ volgens de Britse humor. De bijeenkomsten bestonden uit allerlei uitingen van een beperkte geest. Triviale praatjes, algemeenheden, opschepperijen, zelf-kicken. Oneliners. Gesimplificeerde oplossingen voor complexe problemen. Tijdens één van die samenkomsten – dat was een dinertje in een zorgvuldig uitgekozen, derderangs restaurant - maakte één van de leden de fout om het dessert te nuttigen met de juiste lepel en de complimenten aan de kok over te brengen. Voor dit flagrante vertoon van behendigheid werd dat lid onmiddellijk uit de club gegooid. Uit die club kwam ook een boek voort. Dat heette: ''The Incomplete Book of Failures''. Het werd een catalogus van opmerkelijke stupiditeiten, waaronder 'de domste toerist'. Dat was een man die 2 dagen in New York had doorgebracht in de overtuiging dat hij in Rome was. De Doobie brothers, ken je ze nog, zongen erover. What a fool believes he sees.

https://youtu.be/g0_FvK51wOQ  Doobie Brothers – What a fool believes

W: Zo ken ik persoonlijk iemand die op vakantie naar Isla Margarita was geweest en bij thuiskomst ontdekte dat het niet Spanje was. 

H: In Chicago werd een winkel overvallen. De overvaller dwong de - tja, wat was het, een verkoper denk ik - dwong die verkoper de kluis te openen. De verkoper zei dat alleen de manager de code had. En die was er even niet. De overvaller gaf de verkoper zijn mobiele nummer en schreeuwde dat de verkoper hem - de overvaller dus - moest bellen als de manager terug zou komen. 

W: Over stupiditeit gesproken.

H: Het boek bevatte ook een aanvraagformulier voor lidmaatschap van de Not Terribly Good Club. Nou, die club groeide en groeide en werd een groot succes. En dat was compleet in strijd met haar belofte om te mislukken. En vanwege het niet voldoen aan de eigen voorwaarden moest de club worden ontbonden. Stupiditeit is overal. In elke sociale klasse komt het voor. 

W: En in tegenstelling tot IQ is het onbegrensd. 

H: Dat zeg je mooi, Wilma. Ik ben er overigens van overtuigd dat stupiditeit en de hoogte van het IQ net zover van elkaar verwijderd zijn als de noordpool en de zuidpool. 

W: Sommige domme mensen denken dat die twee polen tot hetzelfde gebied behoren. 

H: O ja?

W: Ja. Zeker. De Noordpool staat - volgens sommige ‘ongeinformeerden’ - tot de Zuidpool zoals Vlaanderen staat tot Wallonië. 

H: Wat mij stoort, is dat stupiditeit tot norm verheven lijkt. 

W: Stom zijn is prima…

H: Stupide mensen zijn pure mensen. Dat lijkt de nieuwe trend te zijn. Het resultaat daarvan is dat onze samenleving bijna bezwijkt onder de domheid. 

W: Het afzetten tegen de elite – of je het daar nu wel of niet mee eens bent – is inmiddels doorgeslagen naar: het omarmen van de stomheid. 

https://youtu.be/Io5V8JBHWb0  (Compilatie Trump)

H: Mensen met gezond verstand onderschatten altijd de kracht van stupiditeit. De kracht is onzichtbaar. Iedereen wordt zachtjes meegevoerd in de stupiditeit. Dat zie je - in de eerste plaats - al in de informatievoorziening…

Kijk, dat ik brieven krijg van de gemeente in een Aap-Noot-Mies stijl, oke, daar kan ik enigszins mee leven…

W: Er is niks mis met kort en helder communiceren…

 H: Maar dat op de doos van de Rowenta-strijkijzer staat: strijk geen kleding op het lichaam dat zie ik als een aanwijzing voor algemeen geaccepteerde idioterie. 

W: Zo las ik bij een beschrijving van een haardroger: niet gebruiken tijdens het slapen. 

H: En deze mooie. Op een pot Pindakaas las ik de tekst: Waarschuwing,! Bevat pinda’s. 

W: Niet fietsen op de snelweg. 

H: Ik begrijp best dat het soms nodig is. Het is ook niet allemaal overbodig. Er zullen mensen zijn die denken dat je kunt fietsen op de snelweg…

W: Dan zullen ze het verbodsbord met die streep door de fiets ook niet begrijpen…

H: Maar in het geval van zo’n strijkbout en de haardroger begrijp ik dat het te maken heeft met claim, maar het is zorgelijk. Het is zorgelijk dat de stupiditeit bezit neemt van onze maatschappij. Stupiditeit is de grootste vijand van de vooruitgang. 

W: Waarom is het de grootse vijand? 

H: Omdat domme mensen schade toebrengen. Stupide gedrag is gevaarlijk gedrag. Nu heb ik het niet over een verkeerd gebruik van een strijkijzer. Maar als stupiditeit dominant wordt, dan neemt die de plaats in van weldenkendheid. Van de reden om dat klassieke woord maar eens te gebruiken. 

W: Is de stupiditeit op dit moment dominant? 

H: Laten we hopen van niet. Maar we weten het niet.

Het is een vijand waarvan we niet precies weten hoe omvangrijk is, omdat we niet precies weten hoeveel mensen dom zijn. We weten dus ook niet hoe groot de potentiele schade is. Hoe meer domme mensen, hoe groter de schade.

W: En hoe meer domme mensen, hoe minder mensen-met-gezond-verstand. 

H: En hoe omslachtiger het leven wordt voor mensen met gezond verstand. 

W: Mag je spreken over ‘gezond’ verstand? Is dat niet een onhandige term?

H: Ik geef daarmee aan dat er  naar mijn mening ongezond verstand bestaat. Van mij hoeft een mens niet persé hoogbegaafd te zijn. Helemaal niet zelfs. Ik zei al dat IQ en stupiditeit net zover van elkaar verwijderd zijn als de Noordpool en de Zuidpool. Maar de sneeuw is er hetzelfde. Je kunt volslagen stupide zijn en toch een behoorlijke IQ hebben. Stupiditeit komt overal voor. In elke sociale klasse. Dat houdt dus in dat je domheid overal tegenkomt. Je ziet het niet aankomen. Je bent er niet op voorbereid. Je kunt het niet ontwijken. Maar het is overal. 

W: Je zou kunnen denken dat bijvoorbeeld de universiteit een stupiditeitsvrije zone is.

H: Een zone van gezond verstand. Nou, vergeet het maar…

W: Of de Tweede Kamer.

H: Omdat daar meestal hoogopgeleide mensen zitten. Maar iemand kan een feiten-absorberend brein hebben en een spetterend spraakvermogen bezitten een hersenstructuur waar cijfers en jaartallen gebeiteld in blijven staan en dan kan die persoon toch functioneren met een vernietigende domheid.

 W: Wat kenmerkt stupiditeit…?

 H: Het ligt voor de hand om te zeggen dat het te meten is. Het resultaat wordt dan uitgedrukt in een intelligentiequotiënt. Het IQ. Maar je hoorde al dat ik het daar niet mee eens ben. Maar ik trek stupiditeit graag wat breder. Mijn definitie is dat een dom persoon een persoon is die verlies veroorzaakt aan een andere persoon of aan een groep terwijl hij zelf  of zij zelf geen winst behaalt en mogelijk zelf ook verlies lijdt. En verlies kan ook zijn: schade. Of verdriet. Kwetsingen. Of zelfs een trauma.

W: Een dom persoon benadeelt een ander – hoe die benadeling er ook uitziet – zonder dat het domme persoon daar winst uithaalt. 

H: Precies. Dom zijn is schadelijker dan gemeen en vals. 

W: Een echte boef benadeelt anderen ten behoeve van zichzelf. 

H: Zeker. Zodra hijzelf of zijn directe omgeving bedreigd wordt, zal een echte boef zijn activiteiten aanpassen. De inspanningen van een dom persoon zijn contraproductief. Een dom persoon beschadigt ook zijn eigen omgeving. Hij bereikt niet wat-ie wil. Als ie zich al bewust is van wat-ie wil. In sommige gevallen kun je je dat ook nog afvragen. Kijk naar de corona-demonstranten. Wat willen ze? Vrijheid, kennelijk. Wat bereiken ze? Op individueel niveau bereiken ze dat ze vast komen te zitten. Op universeel – of landelijk, laat ik het niet te groot maken – op landelijk niveau remmen ze de bestrijding van het virus.

W: En dus uitzicht op nieuwe vrijheid.

H: Neem nu de activistische boeren van Farmers Defence Force. Wat willen ze? Respect. Wat creëren ze? Weerstand en antipathie. 

W: Het gezonde verstand is het oordelende vermogen van een mens…

H: Het oordelende vermogen dat in de kennisverwerving verder gaat dan alleen ‘wat het lijkt’ of ‘hoe het klinkt’‘wat je ziet’

 W: Hoe het ruikt.

H: Gezond verstand maakt een logisch geheel  een logisch verhaal van onstoffelijke feiten en waarnemingen. Het is voorbij het instinct. Instinctmatige stupiditeit zorgt ervoor dat fatsoen vervaagt en geweld normaal wordt. De doodsbedreigingen aan de ministers, de moord op Peter R. De Vries, het aanvaardbaar vinden dat er cocaïne wordt gebruikt de wens om rijk te zijn en lui, maar ook het gescheld en de ruwheid in de sociale omgang met elkaar, op straat op de sociale media. Het vraagt om serieus zelfonderzoek. Van ons allemaal. En wij moeten daarmee beginnen. 

W: Wie bedoel je met ‘wij’? 

H: Met ‘wij’ bedoel ik de luisteraars van deze podcast. Dat zijn ondernemers, CEO’s, ondernemende managers: allemaal mensen met gezond verstand. Als stupiditeit de ruimte krijgt, dan moet het gezonde verstand niet een lagere positie innemen. We moeten werk maken van het gezonde verstand. Ik ga je een voorspelling doen: als de doodsbedreigingen aan de ministers heftiger worden  of als het uit zal pakken tot concrete acties, dan zullen de discussie gaan over de aanpak van de coronacrisis, de communicatie vanuit de overheid naar de burger - wat is daar misgegaan het geven van hogere en snellere straffen voor relschoppers

W: En de rol van de populisten.

H: Inderdaad, daar gaat het altijd weer over. Terecht hoor. Maar dat zal allemaal vrij zinloos zijn, is mijn opvatting. Want waar we omheen draaien - als een kat om de hete brij - dat is de opmars van het anti-intellectualisme, de verheffing van de stupiditeit en de verheerlijking van de onwetendheid. Als er in het land openlijk door een zittend kamerlid verkondigd wordt dat het parlement een nepparlement is.

W: Je bedoelt Wilders.

https://youtu.be/5WVD8diS4Lw  (Wilders over nepparlement)

 H: Inderdaad, deze was het en als er toegestaan wordt dat een ander kamerlid de corona-maatregelingen vergelijkt met Jodenvervolging.

W: Baudet.

H: En waar 40 procent van de jongeren niet weet wie de minister-president is dan moeten we de conclusie trekken dat intelligentie en weldenkendheid uit de mode is. Ik wil niet doemdenken, maar het zou kunnen dat we daar uiteindelijk een grote prijs voor betalen.

W: Maar wat vraag je dan van ‘ons’.

H: Wat wij niet beseffen  of wat wij ontkennen  dat is dat veel van onze sociale problemen geworteld zijn in de afwijzing van kritisch denken. Ik zal daar niet teveel over zeggen. We hebben het daar al eerder over gehad in een eerdere podcast. Maar toch dit: Wij leven in een materialistische wereld ben je het daar mee eens? 

W: Ja, zeker.

H: We zijn eraan gewend geraakt dat we dingen bezitten. 

W: We hebben meer dan we nodig hebben en toch hebben we nog wensen over.

H: Precies. Het lijkt erop dat we daar zó gefocust op zijn dat we denken dat het leven ‘te zien’ is. Het leven  zo denken we  is wat je ziet.  Wat je hoort. Wat je ruikt. Het is de meest eenvoudige uitleg van het leven zelf.

W: Het leven is gematerialiseerd.

H: Het leven is gematerialiseerd. En dat is een misvatting. Als je het leven baseert op bezit, dan leid je een nou, schrik niet van de woorden die ik nu gebruik, maar dan leid je mentaal …een verarmd bestaan.  

W: Het leven is niet de geur van je nieuwe Tesla.

H: We moeten beseffen dat het leven in de eerste plaats onstoffelijk is. Dat wat we verzamelen aan spullen, dat doen we omdat we zo zijn. Dat moeten we weten. Dat moeten we leren. We moeten onszelf trainen in het waarnemen van allerlei subjectieve waarheden.

W: Er zijn allerlei waarheden.

H: Er zijn allerlei waarheden, en met je gezond verstand maak je daar een logisch geheel – een logisch verhaal van. Het leven is niet de geur van je nieuwe Tesla. Het is veel meer dan dat. 

W: Is dat training?

H: Jazeker. Ik zei al dat we leven in een materialistische wereld. We zijn er minder mee vertrouwd om voorbij dat materialisme te gaan. Voorbij het bezit. 

W: Materialisme is stupiditeit.

H: Nou, in ieder geval is materialisme een indicatie van stupiditeit. 

W: Hoe verhoudt zich dit tot ondernemerschap?  Want deze podcast gaat over ondernemers en CEO’s.

H: Nou, ondernemers zijn in de eerste plaats mensen. Mijn motto is Happiness, Health and Wealth, in die volgorde. Maar bedrijfsbelangen moedigen soms stupiditeit aan. Als jouw onderneming voor een groot deel omzet genereert door middel van een ongeïnformeerd of onjuist geïnformeerd publiek - dan zou ik aanraden: verander je strategie. 

W: Waarom zou je dat als ondernemer, of als CEO of als ondernemende werknemer moeten – of willen  doen? 

H: In economische termen levert stupiditeit het worst-case-scenario op. Er is geen overwinning, niemand profiteert, iedereen eindigt met een mislukking. 

W: Elke interactie met stupiditeit zal leiden tot verlies. 

H: Anti-intellectualistische samenlevingen vallen ten prooi aan tribalisme en simplistische verklaringen. We moeten stupiditeit niet isoleren. Maar verheffing van de domheid zal ons allen dom maken.

W: En maak werk van je gezonde verstand.

H: Juist!

W: Dank je wel dat je hier was, Hans. En jij, luisteraar, jou bedank ik ook. Hoewel het wat eendimensionaal is, hebben wij toch het gevoel dat je er echt bij bent. Je doet ons een groot plezier door je te abonneren op Het Mentor Café. 
Tot de volgende keer, tot de volgende podcast.

 
[Einde]

Site: https://businesstales.com/podcasts/


Meer podcasts beluisteren?
www.businesstales.com/podcasts

Een korte belafspraak maken met Hans Ruinemans?
www.businesstales.com/Hans

Een klein compliment geven aan deze podcast-serie?
https://www.BuyMeACoffee.com/HetMentorCafe