Het Mentor Café

#19 Verbeter Je Leven

November 08, 2021 Hans Ruinemans, Wilma Out Season 1 Episode 19
Het Mentor Café
#19 Verbeter Je Leven
Show Notes Transcript

Het  Mentor Café
Episode #19: Verbeter Je Leven

Hoe kan je werken aan  verbetering in je leven, zonder die hele grote veranderingen?
Het gekke is, dat een verbetering van je leven meestal zit in kleine zaken. Kleine aanpassingen. In negen levensdomeinen kun je veel bereiken met kleine aanpassingen. Twee worden er besproken. De "physical environment" en de "body". 
Samengevat zie je de kwaliteit van je bestaan terug in je fysieke omgeving en aan de staat van je lichaam. 

In deze podcast worden tips gegeven door Hans Ruinemans hoe deze twee domeinen te verbeteren.

De voice over van de intro is van Elmer de Winter.

Support the show

Het Mentor Café
Podcast #19 
Verbeter Je Leven.

W = Wilma Out
H = Hans Ruinemans


W: Een aantal keren in mijn leven heb ik alles omgegooid. Je zou ook kunnen zeggen: omvergegooid. Ik liet het oude los en ik startte opnieuw. Dat zal ik nu niet snel meer doen, is mijn inschatting. Geen zin meer in, maar leven is werk in uitvoering. Alles kan altijd beter. Hoe kan ik werken aan een verbetering, zonder die hele grote veranderingen. Deze vraag stel ik aan Hans Ruinemans, boardroom monk. Dit is onze 19e podcast, luisteraar. Het regent buiten, de winter is in aantocht. We zijn nog maar een paar weken verwijderd van een nieuw jaar en over 4 maanden wordt het alweer lente. Ik kan niet wachten tot in ieder geval dat weer beter wordt. Vind jij dat ook, Hans? 

H: Nee, helemaal niet, Wilma. Ik heb helemaal niks met zoiets als: een verwachtingsvol nieuw jaar of nog erger de ‘belofte van de lente’. Mijn lijfspreuk is namelijk  mensen die me kennen, die weten dat van me, mijn lijfspreuk is: Onbegrensd vertrouwen en nergens naar verlangen.

W: Ik weet dat van jou, want ik ken jou natuurlijk. Ik vind het heel mooi, maar ook wel  soms  heel moeilijk.

H: Welk deel ervan vind je moeilijk?

W: Nou onbegrensd vertrouwen en nergens naar verlangen. Het eerste kan ik redelijk tot goed vertrouwen heb ik wel. Het tweede vind ik lastiger. Ik verlang nu eenmaal vaak naar iets.
Zoals nu, ik verlang gewoon ontzettend naar het voorjaar.

H: Nou, laat ik dit zeggen in grote lijnen weten we allemaal hoe we moeten leven. In de praktijk wijken we daar zo nu en dan van af. Dat is niet erg, want we zijn nu eenmaal lerende wezens. Maar laat ik niet al te filosofisch worden, in deze podcast. Eigenlijk vraag je als ik je goed begrijp of je je leven groots kunt verbeteren zonder al teveel schade aan te richten.

W: Zo ongeveer, ja de verbetering van het leven hoeft niet per se groots te zijn.

https://youtu.be/uIbXvaE39wM  Wilson Phillips - Change

H: Het gekke is, dat een verbetering van je leven meestal zit in kleine zaken. Kleine aanpassingen. Stel je bent niet tevreden met je fysieke staat het kan zijn dat je te zwaar bent of dat je ervan baalt dat je lichaam ouder wordt dan is een grote aanpassing dat je een maagverkleining neemt of botox en fillers.

W: Ik begrijp dat een maagverkleining een grote aanpassing is maar botox en fillers zijn dat toch niet?

H: Nou, zeker wel.De ingreep stelt niks voor, dat klopt, maar de weg die je daarmee inslaat kent eigenlijk geen einde. Botox en fillers leiden tot een verandering in je uiterlijk. Maar die verandering is niet hetzelfde als terug naar toen je jong was. Dat kan ook helemaal niet. Wat je bereikt met botox en fillers, dat is dus een uiterlijke verandering. Die verandering moet je in stand zien te houden, dus ben je eigenlijk veroordeeld tot een abonnement op de huidkliniek. Nou, dat lijkt mij zeer belastend.

 W: Een grote aanpassing heeft niet de voorkeur, zeg je.

H: Nee, dat is niet wat ik zei. Ik zei: een verbetering van je leven zit meestal niet in grote aanpassingen. Een maagverkleining en botox zijn gewoon… grote aanpassingen… omdat je je fysieke vorm verandert. Van mij mag het en in het geval van een maagverkleining weet ik dat mensen een beter en gezonder leven hebben, maar een verbetering van de kwaliteit van je leven die zit wat mij betreft meestal in kleine aanpassingen.

W: Oke, nou vertel maar.

H: Je kunt je leven verbeteren of opnieuw vormgeven met nieuwe dagelijkse routines. Die routines moeten passen bij je laten we zeggen bij je levensstijl of bij je levensvisie. Over die routines moet je nadenken. 

W: Ik ken iemand die haar dag begint met een lang en heet bad. Dat doet zij heel vroeg, zo rond een uur of zes. Ze ontbijt in bad en leest de ochtendkrant op haar iPad.

H: Een rustig begin van de dag ik kan dat iedereen aanraden. Stel nu dat je niet helemaal tevreden bent met je leven. Dan is mijn suggestie om eens te kijken naar je gewoontes.  Je routines. Dat wat je doet zonder erbij na te denken. Die gewoontes dat wat je doet zonder erbij na te denken of wat je accepteert zonder erbij na te denken ook heel belangrijk die dragen bij aan de kwaliteit van je dagelijkse bestaan. Bijvoorbeeld ontbijten voor de tv. Of ontbijten met iets dat niet goed voor je is. Staand ontbijten, aan het aanrecht. Toestaan dat je teveel huishoudelijke taken moet verrichten voordat je vertrekt. Te laat van huis vertrekken. 

W: En dan is het nog niet eens negen uur. 

H: Precies. Aanpassingen zijn dan tv uit. Een verantwoord ontbijt voor jezelf maken. Zitten aan tafel. Je aanvangstijd op het werk of thuis door corona veranderen dus niet om half 9 beginnen maar om 9 uur. Of half 10.

W: Je dag beginnen in een heet bad, voordat de rest van het gezin wakker wordt. 

H: Juist! De gewoontes die je had, die passen misschien helemaal niet meer. Ze ondersteunen je niet langer en daarmee beïnvloeden ze de kwaliteit van je leven zonder dat je het doorhebt. 

https://youtu.be/HVX80UpMPDI  Billy Joel - My Life  

H: Maar voordat ik verderga, Wilma Ik ben helemaal ingevoerd in een theorie die zegt dat je bestaan of eigenlijk de kwaliteit van je bestaan gedomineerd wordt door 9 domeinen die elk van ons omringen. Die 9 domeinen moeten op orde zijn. Nou, in deze podcast zal ik daar niet teveel op ingaan. Maar 2 van die domeinen wil ik hier wel graag bespreken. Omdat die aansluiten op jouw vraag.

W: Hoe kan ik werken aan een verbetering zonder die hele grote veranderingen. 

H: Precies. En ik realiseer mij dat ik  om die vraag te beantwoorden terecht kom bij de theorie van de domeinen. Als je het goed vindt, zal ik 2 daarvan hier bespreken en uitleggen.

W: Dat vind ik goed. 

H: Oke, nou, jouw vraag is dus hoe werk je aan een verbetering van je bestaan zonder hele grote veranderingen. We hadden het net al over je gewoontes en routines. Soms sluiten die niet meer aan bij je levensritme. Je moet die gewoontes dus veranderen. We zeiden het al. 

W: Ja, klopt

H: Nou, terug naar die domeinen één ervan is het domein van je lichaam. De keuzes die je maakt elke dag die zijn bepalend voor de staat van je lichaam. Daarom is mijn advies aan iedereen die luistert en die graag een verbetering ziet in zijn of haar leven om eens te kijken of er een verandering van routine inzit. 

W: We hadden het al over een verantwoord ontbijt.

H: Een ontbijt dat beter kan Maar laten we het eens breder trekken. Je lichaam moet onderhouden worden. Net zoals bijvoorbeeld je auto. Je auto wordt regelmatig gepoetst en reparaties laat je vrijwel direct uitvoeren de risico’s van je auto worden op tijd ondervangen door de verplichte APK. Nou, de meeste mensen zijn zuiniger op hun auto dan op hun lichaam. Terwijl het lichaam uiteindelijk het laatste woord heeft over het leven. Je leven stopt zodra je lichaam serieus stuk is. Tegelijkertijd doet het lichaam alles om jouw leven vast te houden. Echt, verbazingwekkend veel.

W: Mensen leven soms nog door met een vrijwel verwoest lichaam. 

H: Precies. Het lichaam houdt het leven zo lang mogelijk vast. Nooit zal je gereedschap of een auto of een huis kunnen kopen van soortgelijke kwaliteit. En met niets kun je zo triomferen als met je lichaam. En dan niet omdat jij er eventueel zo extreem mee bezig bent maar omdat anderen hun lichaam verwaarlozen. Of mishandelen. Kijk alleen maar eens naar het gewicht van veel mensen om je heen. Of let eens een tijdje op de uitdrukkingen van mensen op straat. Zie eens hoe ze bewegen. Hoe moeizaam dat soms gaat. 

W: Je zegt neem ik aan niet dat je anderen daarop moet veroordelen. 

H: Nee, zeker niet. Wel zeg ik dat je jezelf betrekkelijk makkelijk kunt onderscheiden van anderen met aandacht voor je lichaam. Daarmee pleit ik opnieuw niet voor botox en fillers. Wel voor esthetische verbeteringen aan je gebit, bijvoorbeeld. 

W: Als je goed kijkt naar andere mensen, dan zie je ook hoe mooi sommigen zijn. 

H: Zeker. Mooi van uitstraling. Mooi van waardigheid. De waarde behouden. Ik zeg het nog maar eens: botox en fillers zijn niet de oplossing.

W: Nee, ik hoor je. 

H: Het is vrij gemakkelijk om een beter lichaam te hebben dan veel anderen met een redelijk gezond gewicht een goede kleur en een ferme houding en een vriendelijke blik voldoende bewegen, goed slapen niet roken wel mediteren of gewoon de rust opzoeken en natuurlijk verantwoord eten. Met zulke acties ben je goed bezig. En op den duur ga je dat zien. 

W: Niet iedereen beseft dat het lichaam is ontworpen om te bewegen. 

H: Precies. Een verbetering van je leven bereik je al door meer aandacht te besteden aan het onderhoud van je lichaam. 

W: De bewegingsprofessor Erik Scherder die zegt dat je je dijbeenspieren moet blijven trainen. 

H: Wat mij betreft: je hele bewegingsapparaat. Nou, terug naar de kleine aanpassingen. Het is goed om eens kritisch te kijken naar je gewoontes je routine.

W: Je rituelen.

H: Waar is als we kijken naar je lichaam je gezondheid waar is er winst te behalen. Dat kan zijn: je eetgewoontes aanpassen. En je leefgewoontes. Dat kan zijn elke dag wat meer bewegen. Dat kan ook zijn: naar de tandarts voor een gebitsbehandeling. 

W: Je had het over 2 domeinen.

H: Zeker. Het andere domein dat hierbij aansluit de rest van de domeinen zal ik negeren het andere domein is dat van je fysieke omgeving.

W: Oke, kom maar door.

H: Ha ha, Het domein van je fysieke omgeving dat beslaat alles in jouw leven dat je kunt aanraken.

W: Zoals je huis, je auto, je bureaustoel laptop kleding.

H: Onder andere, ja de meeste mensen onderschatten de invloed die het fysieke domein op hen heeft. Kijk bijvoorbeeld eens rond in je eigen huiskamer. Is het schoon is het overzichtelijk. Voel je je er goed is het sfeervol warm passen de kleuren bij jou? De kleuren van de muur en de vloer, bedoel ik. Zijn dat JOUW kleuren. Heb jij die gekozen of iemand anders. Word je blij van de foto’s die er hangen en staan. De prullaria hebben die waarde voor je n nu komt het  refereren de foto’s en de prullaria aan je toekomst of aan je verleden? Kortom is wat je ziet naar je zin. Voelt het lekker in dit fysieke domein? 

W: Zoiets kun je niet direct met ‘ja’ of ‘nee’ beantwoorden…

H: Inderdaad, dat moet je even op je laten inwerken. Hetzelfde geldt natuurlijk voor je werkkamer.

W: En daarna.

H: Je keukenkasten. Je slaapkamer. De badkamer. Je auto. Je hele fysieke omgeving dus. Laten we eerlijk zijn jouw fysieke omgeving zegt alles over jou. Alles ben je namelijk zelf. Je bent je kleding. Je bent je fiets. Je tuin.Ben je een nonchalant persoon? Waarschijnlijk zie je dat terug in je keuken. Ben je een regelrechte chaoot? Ik wed dat ook je werkkamer nogal nou ja rommelig is. Is dat erg? Nee, niet als je je er prima bij voelt. Wel als je je er mateloos aan ergert. Als de rommel energie wegneemt bij jou. Als je auto steeds hapert en stottert, omdat je niets onderhoudt. Als je gek wordt van de chaos in je huis. Of omdat het juist kil is bij jou thuis. Terwijl je zelf zo’n warm persoon bent. Kijk ook eens rond naar wat ik noem  ‘de kleine energievreters’ in je huis. De stoorzendertjes. We hebben ze allemaal. Niemand uitgezonderd. Dat is het gordijn dat loshangt aan één kant. Het kapotte lampje, de haperende deurbel, een kastdeur die nooit helemaal sluit. Het zijn kleine ergernissen, kleine mankementen. Maar bij elkaar is het genoeg om je humeur ongemerkt te beïnvloeden. Doe er wat aan. Maak een lijst en pak de mankementen één voor één aan. 

W: Je fysieke domein is niet iets dat vanzelf opknapt.

H: Nee, en er is iets opmerkelijks aan je fysieke domein. Als je huis op orde is, maar de kast waarin je je administratie bewaart een zooitje, dan weet je dat er iets niet goed is aan de manier waarop je je administratie organiseert. Hiervan schrik je niet. Je wist het waarschijnlijk al. En als je woonkamer bezaaid is met spullen van je kinderen hockeysticks, schoolboeken, schoenen, tassen, electronica en er nauwelijks ruimte is voor jou dan weet ik zeker dat dit iets zegt over de ruimte die je kinderen innemen in je leven. No big deal, zal je denken. Maar als ik je nu zeg dat de staat van je slaapkamer iets zegt over de relatie met je partner? Dan wordt mijn boodschap al minder fijn.

W: Je fysieke omgeving is een afspiegeling van jou.

H: Inderdaad. Jouw omgeving is jouw spiegel. Jij hebt effect op alles om je heen. Je raakt het aan met je handen. Het vormt zich naar jou. Jij bént dit. Andersom vormt de omgeving jou ook. 

W: De slechte bureaustoel waardoor je een slecht humeur krijgt.

H: Of de te kleine werkkamer waar je je niet kunt concentreren.

W: Je noemde ook als bijvoorbeeld de slaapkamer.

H: Dat klopt, als je een relatie hebt met een liefdespartner, dan is de staat van je slaapkamer een afspiegeling van de staat van de relatie. Don’t blame the messenger. Maar los van dat is het een rustige plek? Voel je je er fijn? Is het er warm en donker.Hoe is je beddengoed… Slaap je met je smartphone aan. Je begrijpt waar ik naartoe wil. Je slaapkamer beïnvloedt je slaap. Dus je gezondheid. Je lichamelijke toestand. Je lichaam. 

W: Je gevoel van veiligheid. 

H: Ook dat. Zelf heb ik jarenlang slecht geslapen in een slaapkamer aan de straatkant. Ik was er al die tijd van overtuigd dat ik een slechte slaper was. Het kwam niet bij mij op dat het dag-en nacht denderende verkeer mij uit een diepe, gezonde slaap hield.

W: Ook in je huiskamer kunnen er dingen zijn die de staat van je lichaam beïnvloeden.

H: Zeker. Zoals een doorgezakte stoel. Een hangbank. De tv te dichtbij. Een tochtig raam. Lawaai van de straat. In dat laatste geval zou je kunnen overwegen om van een ongebruikte kamer een fijne chill kamer te maken. Een tweede mini-huiskamer met de allermooiste spullen. Waar je leest, schrijft. Studeert. Jouw eigen tv-programma’s kijkt en je Shakespeare-verzameling neerzet. 

W: Of je collectie spaarvarkens. 

H: Waar je vrienden ontvangt. Of juist niemand.

W: Goed. Je fysieke domein dus. 

H: Zoals je al zei: het knapt niet vanzelf op. Alles beweegt wolken, water, licht, zon, maan, en natuur de mensen in je leven. Maar je fysieke domein vernieuwt zichzelf niet. Het veroudert, het neemt af. Het verkleurt. Gaat stuk. Wordt smerig. Slordig.  Op den duur gééft het niet langer. Maar néémt het. Je wordt er niet meer blij van. Het berooft soms je van je energie en van je tijd.

W: Het komt ook voor dat je fysieke domein niet langer bij je past. Je woont in dat grote familiehuis terwijl de kinderen de deur uit zijn. 

H: Ja, Of jouw stad is veranderd en jij voelt je daar eigenlijk niet meer thuis. 

W: Je blijft vasthouden aan het interieur van 25 jaar geleden, toen hypermodern en peperduur. Bedacht door een binnenhuisarchitect en nu eigenlijk volkomen verouderd. De sjeu is er allang vanaf. Toch hou je het vast. Waarom? 

H: Het vernieuwen van je fysieke domein moet je zélf doen. Doe je dat niet? Dan vertraagt het jouw ontwikkeling. Het ontneemt je energie. Ik noemde net al even de foto’s aan je wand. Het maakt natuurlijk uit of je 38 jaar bent of 88 of iets er tussenin, maar foto’s aan de wand of op je kast zijn per definitie achterhaald. Een 88-jarige heeft een rijk verleden en veel om op terug te kijken. Een 38-jarige, en een 48 en 58 en 68-jarige hebben nog heel veel levensjaren in het vooruitzicht. Jij dus ook. Waarom zou je dan terugkijken?

W: Leven doe je voorwaarts.

H: Be like water, Wilma. 

W: Samengevat Hans kan ik mijn leven verbeteren met het aanleren van nieuwe routines en met relatief kleine aanpassingen.

 H: Samengevat zie je de kwaliteit van je bestaan terug in je fysieke omgeving en aan de staat van je lichaam. In die 2 domeinen kun je veel bereiken met kleine aanpassingen.

W: Maar geen botox.

H: Geen botox. 

W: Hiermee eindig ik deze podcast, beste luisteraar. Wij vonden het super dat je erbij was. Je doet ons een groot plezier door je te abonneren op Het Mentor Café. Voor nu wensen we je een fijne week waarin je onbegrensd vertrouwd en nergens naar verlangt. Behalve naar het voorjaar. Tot de volgende keer, tot de volgende podcast.

Meer podcasts beluisteren?
www.businesstales.com/podcasts

Een korte bel afspraak maken met Hans Ruinemans?
www.businesstales.com/Hans

Een klein compliment geven aan deze podcast-serie?
https://www.BuyMeACoffee.com/HetMentorCafe