Het Mentor Café

#23 Q&A Vragen aan Hans

December 06, 2021 Hans Ruinemans, Wilma Out Season 1 Episode 23
Het Mentor Café
#23 Q&A Vragen aan Hans
Show Notes Transcript

Podcast 23 Q&A Vragen aan Hans

Dit is onze 23e podcast en het is een iets andere dan je gewend bent. Dat zit zo: 
deze reeks van podcasts is een idee van mij. Wilma Out. Dat ben ik.
In elke aflevering bevraag ik Hans Ruinemans, boardroom monk, over zijn visie op leven en werk. Lifestyle first, business second, immers.  

Hans is namelijk een zeldzame mix van schijnbare tegenstellingen die - bij nader bestuderen, of eigenlijk: bij nader beluisteren – perfect passen in één mens. 

Hans is – bijvoorbeeld – monnik geweest én adviseur in boardrooms.

Hij was gymleraar, taxichauffeur, snackbarhouder, filmmaker, therapeut, consultant en strateeg.  
En… Hans is al 30 jaar ondernemer. 

Daarnaast is hij een alleseter qua kennis. Hij slaat op en legt verbanden, hij ziet dat A en B niets met elkaar te maken hebben en Q en Z juist wel. Hij weet hoe je ‘ergens uit moet komen’ en ‘hoe je iets moet zien’. Hij is strategisch kei-goed. 

Genoeg complimenten.

 De afgelopen maanden kwamen er via LinkedIn veel vragen voor Hans binnen. Vooral naar aanleiding van de podcasts. Steeds beloofde ik die vragen voor te leggen, maar het kwam er maar niet van, waardoor ik vragen binnenkreeg óver de vragen.

In deze aflevering komt het er wel van. Ik maakte een selectie van vragen en leg die vandaag voor aan Hans Ruinemans, boardroom monk. 

De eerste vraag, Hans, is deze: ben je er klaar voor?

De voice over van de intro is van Elmer de Winter.

Support the show

Het Mentor Café
Podcast #23
Q&A Vragen aan Hans 

W = Wilma Out
H = Hans Ruinemans 


W: Luisteraar, dit is onze 23e podcast en het is een iets andere dan je gewend bent. Dat zit zo
deze reeks van podcasts is een idee van mij. Wilma Out. Dat ben ik. In elke aflevering bevraag ik Hans Ruinemans, boardroom monk, over zijn visie op leven en werk. Lifestyle first, business second, immers. Hans is namelijk een zeldzame mix van schijnbare tegenstellingen die bij nader bestuderen, of eigenlijk bij nader beluisteren perfect passen in één mens. Hans is bijvoorbeeld monnik geweest én adviseur in boardrooms. Hij was gymleraar, taxichauffeur, snackbarhouder, filmmaker, consultant en strateeg en Hans is al 30 jaar ondernemer.
Daarnaast is hij een alleseter qua kennis. Hij slaat op en legt verbanden, hij ziet dat A en B niets met elkaar te maken hebben en Q en Z juist wel. Hij weet hoe je ‘ergens uit moet komen’ en ‘hoe je iets moet zien’. Hij is strategisch kei-goed. Genoeg complimenten.De afgelopen maanden kwamen er via LinkedIn veel vragen voor Hans binnen. Vooral naar aanleiding van de podcasts. Steeds beloofde ik die vragen voor te leggen, maar het kwam er maar niet van, waardoor ik vragen binnenkreeg óver de vragen. In deze aflevering komt het er wel van. Ik maakte een selectie van vragen en leg die vandaag voor aan Hans Ruinemans, boardroom monk.  De eerste vraag, Hans, is deze ben je er klaar voor?

H: Kom maar op. Ik heb geen idee waar het heengaat.

W: Goed. Nou, de eerste vraag die ik stel en dat doe ik namens Henk uit Zierikzee is deze ik zal ‘m voorlezen: “Ha Hans. Ik luister met plezier naar je uitzendingen. Dat doe ik vooral op de fiets, de afleveringen zijn ongeveer gelijk aan mijn fietstocht naar het werk. Ik zou van je willen weten of je echt monnik bent geweest en als dat zo is waar dan?Succes met je podcast, ga zo door. Groet, Henk”

H: Nou, allereerst: Ha Henk. Leuk dat je deze vraag stelt. Ik ben inderdaad echt monnik geweest. Boeddhistische monnik, en 2 keer zelfs, en ik ben ook echt ingetreden. Het was beide keren in Myanmar, in Birma dus. Het was 2 keer een mooie tijd waar ik veel van geleerd heb. Maar 2 keer was wel genoeg. 

W: Wat trok je aan in het Boeddhisme. 

H: Wat mij aantrok het boeddhisme is meer een levenswijze dan een religie. Voor mij dan. Je zou ook kunnen zeggen: Boeddhisme is een levensbeschouwing. Boeddhisten geloven in de vier waarheden. Nu moet ik even denken wat die waarheden ook alweer waren o ja. De eerste is dat het leven vol lijden is. Nou is mijn persoonlijke leven prima in orde, ik lijd niet. Maar ja, kom op, we zien overal hoe mensen lijden. Bovendien ‘lijden’ we nu allemaal onder corona. De maatregelen. We zitten in een soort van halve lockdown. Dat brengt onzekerheden met zich mee. Vergis je niet: ook bij mensen waarvan je zou denken dat ze redelijk tegen een stootje bestand zijn. Zowel financieel als mentaal. Ik heb het nog nooit zo druk gehad als nu. 

W: Het leven is lijden.

H: Ja dat is de eerste. De Boeddha bedoelde daarmee trouwens dat het leven lijden is, maar dat jij als individu daar vrede mee moet zien te hebben. 

W: En de tweede waarheid.

H: Dat is dat het lijden wordt veroorzaakt door een verlangen. Mensen zijn snel ontevreden en willen altijd meer. Niet beter want daar is niets op tegen maar meer. De derde waarheid volgens de Boeddhisten is dat het lijden kan worden gestopt door te stoppen met dat verlangen naar meer.  Mijn eigen persoonlijke lijfspreuk is dan ook onbegrensd vertrouwen en nergens naar verlangen. 

W: En de vierde.

H: Ja, het wordt al een stuk moeilijker het einde van het lijden dat je dus kunt bereiken door te stoppen met verlangen naar meer dat einde dus, dat is het begin van verlichting. Dat is de vierde waarheid. Tussen twee haakjes, the auteur Jack Kornfield schreef daar en prachtig boek over getiteld ‘After the ecstasy the laundry’ en de weg naar verlichting is het achtvoudige pad. 

W: Het achtvoudige pad kan je dat kort aan ons vertellen met een handleiding erbij graag.

H: Het achtvoudige pad, ja, daar vraag je me wat. Het is ook niet zo dat ik elke ochtend het achtvoudige pad opdreun. Even denken ja, ik heb ’t weer. Het juiste inzicht, dat heeft te maken met die 4 waarheden. De juiste intentie. De juiste woorden. Niet liegen en niet kwetsen. De juiste daden. Het juiste levensonderhoud. Dus: verdien je geld niet op een goede manier. De juiste inspanning. De juiste aandacht en de juiste concentratie. Dat laatste gaat onder andere over meditatie.

W: Geloof je dan ook in reïncarnatie?

H: Wellicht. Ik weet alleen niet wat ik me daarbij moet voorstellen. Behalve dan dat je steeds opnieuw wordt geboren. Als een mens of als dier. En hoe dat dan is, dat hangt af van jezelf in deze wereld. Boeddhisten noemen dat karma. 

W: Karma is een bitch

H: Ja, dat is social media-taal. Karma is helemaal geen bitch. Ik vind het zelf een nogal logisch gegeven. Zeker in dit leven. Ik heb veel gezien hoe labbekakkers en oplichters volkomen terecht werden ontslagen en aan lagerwal raakten. En ik heb gezien hoe de meest aardige, aimabele personen het heel goed troffen.

W: Heb je dan ook gezien hoe aardige mensen aan lagerwal raakten.

H: Nou, nu je het me vraagt ja en nee. Ik heb wel gezien hoe aardige, aimabele mensen alles kwijtraakten. Maar gek genoeg vonden die altijd hun geluk weer. 

W: Het kan toch niet zo zijn dat iedereen die ongelukkig is, het ongeluk heeft verdiend?

H: Nee, dat zeker niet. De kunst van het leven is volgens mij accepteren dat ongeluk en verdriet bij het leven horen. Je mag wel streven naar geluk, maar je moet tegelijkertijd beseffen dat je het nooit helemaal zal bereiken.  

 https://youtu.be/eWvxHg6aDfc Cover uit musical Hair

W: Ik ga naar de volgende vraag, als je dat goed vindt. Anders praten we een heel uur door over Boeddhisme, lijden, karma en geluk.

H: Kom maar door met de volgende vraag.

W: Els uit Waddinxveen vraagt zich af wat het beste boek is dat je ooit gelezen hebt.

H: Dat kan ik direct beantwoorden, dat was het boek Competent to Counsel van Jay Adams, als ik het goed heb. Dat boek leert professionals - maar ook niet-professionals, dus: iedereen - hoe te luisteren naar de woorden achter de woorden. Ik kan het iedereen aanraden. Er bestaat ook een luisterboek van en een e-book, maar ik weet niet of er een Nederlandse vertaling is.

W: Wat heeft dat boek jou gebracht?

H: Vooral de kracht van niks zeggen. Begrijpend luisteren. Ik ben van mening dat je kracht kunt verzamelen in stilte. Silence is nog steeds golden, kan ik je zeggen.

W: Dat lijkt me niet te kloppen met jouw voorliefde voor spreken. 

H: Ik ben het tegenovergestelde van alles.

W: Welk boek lees je op dit moment?

H: Ik lees er 2 door elkaar. Nou ja, ik wissel 2 boeken met elkaar af. Nee eigenlijk 3. Het eerste boek dat ik lees ik heb dat bijna uit dat heet Verlost van Onzin, een eigentijdse vertaling van de jurist, theoloog misschien beter om hem een geleerde te noemen Al Ghazali. Die leefde ongeveer duizend jaar na Christus. Al Ghazali was een aanhanger van het Soefisme en dat is een stroming binnen de klassieke Islam. Het tweede boek dat ik lees is heel recent en heet Waarheidszoekers. De auteur is Cees Zweistra. Het is een analyse van de complotdenkers. De corona-complotdenkers, maar het denken in complotten is onbegrensd, zo weet ik nu. Vanuit de geschiedenis gezien heeft het altijd al bestaan. De tegenwoordige conspiracy theories zijn deels te vereenzelvigen met tijdelijke online hypes. Er zijn mensen die serieus denken dat Willem Alexander een enkelband draagt, dat we door reptielen worden bestuurd en dat Angela Merker de dochter is van Hitler. 

W: Serieus?

H: Ja, het complot denken woekert op reële gevoelens van onvrede, die op hun beurt mede het gevolg zijn van technologische ontwikkelingen en het derde boek dat ik lees is hou je vast de Koran. Ik kreeg hem van een kennis en ik kan je zeggen het is een wonderlijk boek. Ik zeg er wel bij dat ik de versie heb met een uitleg erbij. 

W: Goed. Els uit Waddinxveen: op nummer 1 staat Competent to Counsel. De overige boeken zijn Verlost van Onzin van Al Ghazali en Waarheidszoeker van Cees Zweistra. De volgende vraag als dat nog kan, Hans dat is een vraag van Tom Winders. Hij wil weten of er een beroep is dat je graag nog zou willen uitoefenen.

H: Een beroep dat ik graag nog zou willen uitoefenen, nou Tom, de laatste tijd denk ik steeds dat er in mij een goeie advocaat schuilt. Helaas heb ik geen tijd meer om dat traject naar ‘goeie advocaat’ nog door te lopen. Wat ik ook achteraf graag had willen zijn, is politierechercheur. Ik zou me dan helemaal richten op cybercrime.

W: Waarom cybercrime?

H: Nou. Cybercrime begint meestal bij de jongste hackers die nog helemaal niet weten wat ze aan het doen zijn. Die voeren voor de fun een ddos-aanval uit op de site van hun school of ze kraken een wachtwoord. En zo gaan ze steeds verder. Ze hebben geen benul van de schade die ze aanrichten. Ik zou het interessant vinden om hen ervan te overtuigen dat ze hun talenten op een andere manier moeten inzetten.

W: Er zijn ook veel stoute mannen actief in de cybercrime-wereld.

H: Ja, dat zijn de criminelen die vaak eerst nou, laten we zeggen op de traditionele criminele manier hun geld verdienden. Dat zijn geen digitale wizzkids. Hun cybercrime-activiteiten zijn niet zo ingenieus. Ze hebben dat moet je ze nageven  wel een goede commerciële neus voor slachtoffers. 

W: Een vraag van Linda uit Muiden is de volgende ik zal het even voorlezen: “Hallo Hans, ik luister met plezier naar je podcast en ik hoop dat je er nog lang mee door zal gaan. Mijn vraag aan jou is of je bang bent voor de toekomst. Het is een onrustige tijd en ikzelf zie het niet snel beter worden. Ik ben benieuwd hoe jij dat ziet. Hartelijke groeten, Linda. PS We hebben elkaar ooit ontmoet bij Ome Ko in Muiden.

H: O. Nou, Linda, ik zou willen dat ik kon zeggen dat ik dat nog weet, die ontmoeting. Helaas is dat niet zo, maar je was ongetwijfeld een erg aardige dame. Je vraagt of ik niet bang ben voor de toekomst. Mijn antwoord is: nee. Naar mijn mening zijn er altijd onrustige tijden geweest, zelfs veel onrustiger dan deze periode. Hele generaties mensen zijn - of worden zelfs nog - geboren, opgegroeid en dood gegaan in oorlogstijd. Die kennen en kenden niets anders dan oorlog en chaos. Ook ziektes zijn er altijd geweest, denk aan de Pest, een pandemie met 200 miljoen doden, of de Spaanse Griep. Maar ook TBC en Ebola zijn vernietigend geweest, en niet te vergeten aids.

W: Over de Spaanse Griep herinner ik mij dat mijn oma vertelde dat ze als kind ’s ochtends door het raam naar haar buurjongen zwaaide en dat diezelfde buurjongen ’s middags dood was. 

H: Ja, ik geloof dat de Spaanse Griep iets van 50 miljoen doden op z’n geweten heeft.

W: In het gezin van mijn oma brak ook roodvonk uit. Haar broer lag doodziek in zijn bed en een peuter van het gezin jengelde op de vloer. De huisdokter zei tegen haar moeder, dus tegen mijn overgrootmoeder: hij is vanavond naar de hemel – en ‘hij’ was de oudere broer – en die kleine daar morgen ook. En zo was het. 

H: Die had ook roodvonk.

W: Ja, dat zag de arts. Er was niks aan te doen.

https://youtu.be/cRx97yqdeMg Kom Kees Het Is Maar Tijdelijk Musical Heerlijk Duurt Het Langst. 

H: Ja, dus terugkomend op de vraag van Linda uit Muiden: nee, ik ben niet bang. Virussen zijn erop uit om zich te verspreiden. Niet zozeer om ons om zeep te helpen. Een virus wil zichzelf ook niet om zeep helpen, dus zal het zichzelf minder heftig maken. Het komt allemaal weer goed. Over een jaar of 5 dansen we weer op Tomorrowland als dat zo heet en lopen we weer de polonaise. Daarna zal er natuurlijk een nieuw virus ontstaan, want zo gaan die dingen. 

W: Linda bedoelt natuurlijk ook de politieke onrust en de tweedeling.

H: Zeker. Nou, politieke onrust is ook van alle tijden. Ook hierbij zou ik graag een boek willen aanraden, en dat is het boek National Populism: The Revolt Against Liberal Democracy. Een pocket die je zo wegleest, ik weet alleen niet of het in ’t Nederlands verkrijgbaar is. Het legt glashelder uit hoe je populisme moet zien. 

W: We komen tijd tekort, Hans. Ik heb nog ruimte voor 1 vraag. Ik moet een keuze maken. Deze is van Hans, ook een Hans, uit Haarlem.

H: Haarlem is mijn geboorteplaats.

W: Hans wil weten of je politiek links bent, of juist rechts.

H: Nou, Hans, hier het antwoord van je naamgenoot: dat weet ik eigenlijk niet. Links en rechts zijn een te simpele weergave van een complexe realiteit. Links staat van origine natuurlijk voor progressief, dus vooruitstrevend. En rechts voor conservatief. Nou, het is wel duidelijk dat ik dat laatste maar matig ben. Maar dan heb je ook nog economisch links en rechts. Links wil het sociale vangnet in stand houden. Ik ben het daarmee eens, maar ik kan ook rekenen. En ik heb verstand van de psyche van een mens. Sociale afhankelijkheid is gewoon niet goed. Mensen moeten aan het werk. En wel zo lang mogelijk.

W: Is dat het?

H: Nou, helemaal rechts staat het libertarisme. Daar voel ik me ook prima bij. Libertariërs vinden dat er zo min mogelijk overheidsbemoeienis zou moeten zijn. Geld verdien je voor jezelf, jij beslist wat je er mee doet en je maakt zelf het leven beter voor jou en de mensen om je heen. Daar staat tegenover dat ik vind dat je dan ook flink wat belasting moet betalen. Zoals dat nu geregeld is, dat is niet goed. En zo ben ik weer ‘links’.

W: Dan heb je nog het migratievraagstuk.

H: Inderdaad. Nou, daar kan ik kort over zijn: migratie is een mensenrecht. Grenzen moeten openblijven. We moeten ons positief opstellen ten opzichte van de multiculturele samenleving. Kansenongelijkheid moet een speerpunt worden. Ik voorzie op dit moment problemen met de Eritreeërs in Nederland. Uit allerlei onderzoeken blijkt dat deze mensen zich terugtrekken in hun eigen bubbel en geen aansluiting vinden. Het overgrote deel komt van het platteland en heeft nul opleiding gehad. We moeten als samenleving echt investeren in deze groep. 

W: Waarom noem je expliciet de Eritreeërs?  

H: Omdat het de grootste groep nieuwelingen zijn en omdat de kloof tussen Nederland en Eritrea zo groot is dat die nauwelijks te overbruggen lijkt. Nederland is voor hen een complex, bureaucratisch land waar het individu centraal staat. 

In Eritrea draait alles om de groep. Eritreeërs zijn niet gewend om niet te werken. Omdat ze dat hier niet kunnen en niet mogen zakken ze weg in verveling en depressies. 

W: Hoe zou jij dat doen, als je het voor ’t zeggen had? 

H: In z’n algemeenheid?

W: Ja.

H: Integreren moet. Dat moet. Dat bereik je met decentralisatie en goede begeleiding. 

Taallessen zijn enorm belangrijk. Dat mag geen vrijblijvendheid zijn. Verder moet iedereen gelijk aan het werk, in mijn opinie. Als het aan mij ligt is een asielzoeker zonder werk in de toekomst ondenkbaar. 

 W: Nederland moet een open land zijn.

H: Dat al helemaal. Dicht is geen woord voor mij.

W: Ik zie dat onze tijd erop zit, Hans. We moeten deze podcast beëindigen. Jammer. 
Luisteraar, blijf vooral je vragen doorgeven, dat kun je prima doen via het LinkedIn-raampje.Abonneer je ook op Het Mentor Cafe en we ontmoeten je graag de volgende keer. Tot de volgende podcast.

 

[Einde]

 

www.businesstales.com/podcasts

Meer podcasts beluisteren?
www.businesstales.com/podcasts

Een korte belafspraak maken met Hans Ruinemans?
www.businesstales.com/Hans

Een klein compliment geven aan deze podcast-serie?
https://www.BuyMeACoffee.com/HetMentorCafe